شاد بودن اتفاق خوبی است به خصوص اگر به صورت گروهی باشد. چهارشنبه سوری های قدیم این طور بود. یعنی مراسمی بود برای شادی دسته جمعی. دوست و همسایه و فامیل دور هم جمع می شدند، آتشی روشن می شد و بوی هیزم، آش رشته خانم بزرگ محله و صدای خنده و هیاهوی بچه ها برای پریدن از روی آتش کوچه را پر می کرد.
اما با پیدا شدن سر و کله ترقه ها و وسایل آتش بازی جدید، شکل و شمایل این آیین تغییر کرد. تا جایی که تا همین پارسال کسی جرأت نمی کرد در شب چهارشنبه سوری از خانه بیرون برود.
حتی در خانه ماندن هم چاره کار نبود چون حتی اگر گوش ها با پنبه هم پر می شد باز هم سر و صداهای مهیب انفجار حال آدم را بد می کرد. البته چهارشنبه سوری امسال و سال های بعد فرق خواهد کرد. دلیل آن هم آگاهی و همدلی بیشتر ما والدین است.
فرزند شما نیاز به قانون دارد؛ قانون درباره اینکه مجاز است برای چهارشنبه سوری چه چیزهایی بخرد و یا مجاز است در چه جمع هایی حاضر بشود
اصولاً تأمین کردن امنیت کار ساده ای نیست چون هم به وقت نیاز دارد و هم به حوصله و دقت. به خصوص وقتی که مسئول تأمین امنیت کودک یا نوجوانتان باشید. البته نه اینکه آنقدر هم سخت باشد که هیچ کاری از دستتان بر نیاید. برای افزایش ضریب امنیت فرزندانتان در چهارشنبه سوری امسال ما برای شما چند پیشنهاد داریم:
اگر به احوالات نوجوانان و جوانانی که جشن آیینی چهارشنبه سوری را به صحنه کارزار تبدیل می کنند دقت کرده باشید، احتمالاً متوجه سرگردانی آنها بین هیجانات مختلف شان شده اید. اغلب آنها به نیت شادی کردن وارد گود می شوند اما به تدریج به سمت ابراز خشونت حرکت می کنند.
برای مثال وسایل آتش زا را به سمت دیگران پرت می کنند و یا به اموال عمومی آسیب می زنند. بدون شک یکی از دلایل این مسئله آن است که آنها با هیجاناتشان آشنایی پیدا نکرده اند، شیوه های صحیح ابراز هیجان را نیاموخته اند و بلد نیستند که چطور باید شادیشان را ابراز کنند.
بنابراین مهم ترین مسئله این است که شما به عنوان پدر یا مادر فرزندتان را با شیوه های سالم ابراز شادی آشنا کنید. برای مثال به او یاد بدهید که رفتارهایی که برای دیگران مزاحمت و یا خطر ایجاد می کنند، شادی محسوب نمی شوند و یا همنوا شدن با کسانی که شادی را با خشونت می آمیزند، خارج از اصول شادی کردن است.
برای چهارشنبه سوری تان برنامه داشته باشید. به خصوص سعی کنید فرزندانتان را از محیط های مخاطره آمیز دور کنید و با جایگزین های بهتر و مفرح تر او را راضی و شاد نگه دارید.
مهم ترین مسئله این است که شما به عنوان پدر یا مادر فرزندتان را با شیوه های سالم ابراز شادی آشنا کنید. برای مثال به او یاد بدهید که رفتارهایی که برای دیگران مزاحمت و یا خطر ایجاد می کنند، شادی محسوب نمی شوند
برای مثال اگر جایی را سراغ دارید که فرزندانتان بتوانند در محیطی امن تر مراسم چهارشنبه سوری را اجرا کنند به آنجا بروید. در صورت امکان بهتر است با چند خانواده دیگر که ترجیحاً فرزندی همدوره فرزند شما دارند هماهنگ کنید و ترتیب یک دورهمی دوستانه را بدهید.
اغلب به والدین توصیه می شود که به صورت غیر مستقیم روی رفتار فرزندان نوجوانشان نظارت داشته باشند، اما در مورد چهارشنبه سوری این نظارت باید شکل مستقیم داشته باشد.
فرزند شما نیاز به قانون دارد؛ قانون درباره اینکه مجاز است برای چهارشنبه سوری چه چیزهایی بخرد و یا مجاز است در چه جمع هایی حاضر بشود. و این هنر شما است که بتوانید در عین مهربان بودن، مقتدر هم باشید و با مهرتان او را تابع قوانینتان کنید.
مسئولیت شما تا وقتی که مراسم چهارشنبه سوری به پایان برسد ادامه دارد. بنابراین در طی این مدت فرزندتان را همراهی کنید. همراهی به این معنا که سعی کنید خودتان را به اقتضائات سنی او نزدیک کنید، با او وارد بازی شوید و مراقب باشید که هیجانات او از مسیر صحیح خارج نشود.